Czynniki chroniące w profilaktyce uzależnień behawioralnych

Czynniki chroniące w profilaktyce uzależnień behawioralnychmarzec 2015 - grudzień 2015 (kolejne wydania 2017, 2018)
Materiały do pobrania
BHP Użytkownika Mediów Elektronicznych
Miłość a elektroniczna fascynacja
Profilaktyka uzależnień behawioralnych wśród młodzieży gimnazjalnej

Czy młodzi ludzie są siebie samych ciekawi? Czy chcą uczyć się coraz lepiej dbać o swoje dobro i bezpieczeństwo? Naszym zdaniem tak.

Z tą myślą opracowaliśmy dla nich publikacje:

Zachęcamy w nich do podejmowania mądrych i świadomych decyzji. Przy okazji podpowiadamy, jak omijać zagrożenia, a jeżeli się tego nie uda – jak poradzić sobie w niektórych trudnych sytuacjach. Dobrej lektury.

Czynniki chroniące w profilaktyce uzależnień behawioralnych, czyli po jasnej stronie mocy to projekt promujący wiedzę na temat zagrożeń związanych z uzależnieniami behawioralnymi oraz czynników chroniących przed nimi. Program skierowany jest do młodzieży w wieku 13-16 lat oraz do specjalistów pracujących z młodymi ludźmi w tym wieku (w szczególności do psychologów i pedagogów pracujących w poradniach psychologiczno-pedagogicznych na terenie całego kraju). Główne cele projektu:

Program został zrealizowany poprzez opracowanie, wydanie oraz rozpowszechnienie trzech publikacji o charakterze informacyjno-edukacyjnym, w tym:

W latach 2017 – 2018 publikacje zostały ponownie wydane, a następnie rozpowszechnione za pośrednictwem poradni psychologiczno-pedagogicznych z terenu całego kraju.

Projekt obejmujący pracowanie, wydanie i dystrybucję pierwszego wydania publikacji został współfinansowany ze środków Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych, będących w dyspozycji Ministra Zdrowia. Projekty obejmujące kolejne wydania broszur zostały współfinansowane w ramach realizacji zadania Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, wdrażanego ze środków Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych, będących w dyspozycji Ministra Zdrowia, na podstawie umowy zawartej z Krajowym Biurem ds. Przeciwdziałania Narkomanii.