„Wspólne kroki w Cyberświecie” – 7 edycja programu

„Wspólne kroki w Cyberświecie” – 7 edycja programustyczeń 2024 – grudzień 2024
Strona internetowa projektu

Fundacja Poza Schematami, na zlecenie Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom, wdraża kolejną edycję programu dla trzecioklasistów i ich rodziców „Wspólne kroki w Cyberświecie”.

Wspólne kroki w Cyberświecie” to program mający na celu zapobieganie e-uzależnieniom wśród dzieci poprzez dostarczanie wiedzy na temat zagrożeń związanych z uzależnieniami behawioralnymi, a także kształtowanie ważnych umiejętności obniżających ryzyko wystąpienia uzależnienia. Autorami programu są specjaliści związani z Fundacją Poza Schematami. Prowadzona ewaluacja programu potwierdziła jego skuteczność.

W 2024 r. wdrażana jest 7 edycja tego projektu – planujemy przeszkolić realizatorów i przeprowadzić zajęcia w 142 klasach.

Źródła informacji na temat programu

1. Ostaszewski K., Pisarska A., Sochocka K., Sochocki M. J., Van Laere K., Skuteczność programu edukacji medialnej dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym, „Edukacja” 2020, 3(154), 6–22.

2. Walczak B., Sochocki M. J., Program profilaktyki nadużywania Internetu i mediów elektronicznych: komunikat z badań ewaluacyjnych, „Problemy Wczesnej Edukacji”, 53(2), 2021, s. 78–90.

3. Dobre praktyki

4. Jabłoński P., Informacja o programie, podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Rozwiązywania Problemów Uzależnień z dnia 10 września 2018 r., s. 9.

5. Sochocki M. J., „Wspólne kroki w Cyberświecie” – program profilaktyczny dla trzecioklasistów, w: A. Malczewski, W. Liwski (red.), Przeciwdziałanie uzależnieniom, perspektywa lokalna, krajowa oraz międzynarodowa, Polska Fundacja Pomocy Humanitarnej Res Humanae, Krajowe Biuro ds. Przeciwdziałania Narkomanii, Warszawa 2020.

6. Sochocki M. J., „Wspólne kroki w Cyberświecie” – przykład wykorzystania ewaluacji formatywnej i procesu oraz prezentacja wybranych wyników ewaluacji konkluzywnej, prezentacja podczas VII Ogólnopolskiej Konferencji „Narkotyki – Alkohol. Polityka, Nauka i Praktyka.”, 20-22 października 2020 r. (Sesja problemowa 4 – Druga fala ewaluacji).

7. Strona internetowa programu: www.wspolnekroki.pl

8. Strona programy rekomendowane: https://programyrekomendowane.pl/programy/profilaktyka-uniwersalna/wspolne-kroki-w-cyberswiecie/

Zadanie współfinansowane ze środków Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych na zlecenie Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom.

Wartość dofinansowania: 270 000,00 zł

Całkowity koszt: 278 700,00 zł